Zo word je niet gegijzeld door ransomware
Ransomware stoppen en slachtoffers helpen, met dat doel werd 5 jaar geleden No More Ransom opgericht. Ondertussen bestaat het internationale platform in 37 talen, bevat het 121 tools om 151 ransomware-families te ontcijferen en heeft het kunnen voorkomen dat er bijna een miljard euro in de zakken van criminelen is beland. Onze tips om je bestanden en toestellen niet te laten versleutelen door deze hardnekkige vorm van malware.
- Klik niet te snel
Ransomware wordt meestal op dezelfde manier verspreid als phishingmails. Een verkeerde klik volstaat om je toestel te infecteren. Let bijzonder goed op met bijlagen en open ze nooit als je de afzender niet vertrouwt. Onverwachte bijlagen van een bekende afzender verifieer je best eerst bij de afzender. - Maak back-ups
Zorg ervoor dat je over meerdere back-ups beschikt en koppel je harde schijf telkens los van je computer tussen twee back-ups. Zo vermijd je dat eventuele ransomware je back-up ook versleutelt. De experts van Test Aankoop geven je concreet advies voor de beste back-ups. - Installeer updates
Houd al je toestellen upto-date door de nodige veiligheidsupdates te installeren. - Scan
Installeer een goede antivirus en laat die regelmatig je computer scannen op virussen en andere malware. Raadpleeg de koopwijzer antivirussoftware van Test Aankoop om het beste programma te vinden.
Ben je het slachtoffer van een ransomware-aanval en wordt er losgeld gevraagd om je bestanden weer vrij te krijgen?
- Betaal niet zomaar! Raadpleeg No More Ransom en kijk of je er een sleutel vindt om je bestanden gratis te herstellen.
- Laat de ransomware verwijderen door een computerhersteller of probeer het zelf met behulp van een programma zoals Malwarebytes.
- Doe aangifte bij de lokale politie, dit kan helpen bij het opsporen van cybercriminelen en het voorkomen van toekomstige slachtoffers.