girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Phishing-alarm op Facebook

Met twee miljard actieve gebruikers is Facebook een erg gegeerd doelwit voor hackers. Het sociale netwerk dat het onderlinge vertrouwen tussen internetgebruikers bevordert, is voor iemand met kwade bedoelingen dan ook bijzonder interessant. En laat het nu net die menselijke fout zijn, de solidariteit tussen vrienden, die oplichters op dit moment proberen te misbruiken op Facebook.

Werkwijze

Je ontvangt een mail van Facebook (maar eigenlijk van de hacker) die je meldt dat het profiel van een van je vrienden is gehackt, en dat jij deel uitmaakt van zijn “vertrouwde contacten”.

Verder vertelt de mail je ook dat je nog een tweede mail van Facebook zal ontvangen, met daarin een code waarmee je je vriend kan helpen om zijn account terug te krijgen.

Dat is ook inderdaad wat er gebeurt: je ontvangt een tweede mail met daarin een code. Deze keer komt de mail écht van Facebook, want intussen heeft de hacker de functie “Account vergeten?” op… jouw eigen account geactiveerd, simpelweg met behulp van jouw e-mailadres. Het gaat dus om een code om jouw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Als je de code naar de oplichter doorstuurt zoals hij vraagt, dan krijgt die toegang tot jouw profiel en verandert hij je wachtwoord. Hij steelt niet enkel je account, maar zal zich als jou gaan voordoen om gelijkaardige uitnodigingen te versturen om zo nog meer accounts in handen te krijgen.

De juiste reflex

Om jezelf te beschermen tegen dit soort van aanvallen hou je best in het achterhoofd dat als iemand je uitkiest als “vertrouwd contact”, daar vooraf steeds je toestemming voor wordt gevraagd. Wanneer je hulp dan echt nodig is, zou de procedure ook wat anders zijn: je zou zelf een code naar je vriend moeten sturen.

Neem de tijd om na te denken voordat je in de val trapt. In geval van twijfel contacteer je je vriend best eerst zelf rechtstreeks via een ander kanaal dan Facebook, zo weet je zeker of hij je hulp wel echt nodig heeft.