girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Uber en Imgur gehackt: neem je voorzorgen

Twee enorme datalekken wijzen alweer op het onzekere lot van je privégegevens online en het belang van unieke wachtwoorden voor al je accounts.

De feiten zijn niet recent, maar hun bekendmaking is dat wel. In 2014 werd de fotodeelsite Imgur gehackt. Hierbij werden 1,7 miljoen accountgegevens gestolen. Die grote ontdekking werd pas recent op 23 november gedaan door Troy Hunt, oprichter van www.haveibeenpwned.com, een website waarop je kunt nagaan of je accounts al betrokken zijn geweest bij een immens datalek.

Niet officieel op de hoogte

Daarnaast heeft Uber op 21 november onthuld dat in oktober 2016 de gegevens van 57 miljoen gebruikers werden gestolen, waaronder 100.000 Belgen. De hackers verkregen toegang tot de namen, e-mailadressen en telefoonnummers van de betrokken accounts. Waarom heeft het bedrijf bijna een jaar gewacht om dit lek toe te geven? In tussentijd zouden ze hebben geprobeerd losgeld te betalen aan de hackers in ruil voor de vernietiging van de gegevens.

In tegenstelling tot wat gangbaar is in dit soort situaties, heeft Uber zijn gebruikers nog altijd niet officieel op de hoogte gebracht, noch details verschaft over de betrokken accounts. Het bedrijf verzekert dat er geen gegevens werden misbruikt door kwaadwillende personen en heeft één advies: controleer je bankafschriften.

Onze tips

Je bankhistoriek van nabij opvolgen is inderdaad geen slecht idee. Ontdek je een verdachte transactie, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank.

Verneem je dat een website waarbij je een account hebt werd gehackt, verander dan meteen je wachtwoord op die website. En gebruik je dat wachtwoord ook op andere websites, verander het dan overal.

Idealiter gebruik je een verschillend wachtwoord voor elk account. Activeer indien mogelijk ook authenticatie in twee stappen: die biedt je extra bescherming.

Weet tot slot dat een lek van je e-mailadres het risico verhoogt op phishing- of andere frauduleuze mails. Wees dus dubbel zo waakzaam en trap niet in een e-mail die je logingegevens vraagt: geen enkel bedrijf zal je dit soort informatie vragen.