30 jaar wereldwijde web: kijk uit voor deze dreigingen
Vandaag blaast het web 30 kaarsjes uit. Het was op 12 maart 1989 dat computerexpert Tim Berners-Lee een voorstel uitwerkte dat de basis zou vormen voor het wereldwijde web zoals we het nu kennen. Ondertussen telt het www meer dan 1,6 miljard websites en ruim 4 miljard gebruikers.
Helaas is het web in die 30 jaar tijd ook uitgegroeid tot een speelvijver voor cybercriminelen. Het belang van onlineveiligheid is bijgevolg alleen maar toegenomen.
Dit zijn, volgens het World Economic Forum, enkele van de grootste dreigingen anno 2019:
- Phishing: Of het nu via een e-mail, sms of WhatsApp-bericht is, phishing blijft voor cybercriminelen een van de meest succesvolle manieren om gevoelige en bancaire gegevens van nietsvermoedende klikkers te achterhalen. Volgens beveiligingsexperts zijn amper 65 % van alle URL’s betrouwbaar! Niet onbezonnen klikken of gevoelige informatie delen blijft dan ook de beste raad die we kunnen geven.
- Mobiele malware: Smartphones worden een steeds interessanter doelwit voor hackers. Via valse apps, onveilige websites en phishingberichten proberen ze het toestel van hun slachtoffer te infecteren en gevoelige gegevens te stelen. Bescherm je toestel en de gegevens die erop staan: maak regelmatig back-ups, installeer de nodige updates, download uitsluitend apps uit de officiële stores en voer geen gevoelige transacties uit wanneer je via openbare wifi surft.
- Cryptojacking: Bij deze vorm van internetcriminaliteit wordt je computer of mobiel toestel zonder dat je het merkt gebruikt om virtueel geld (cryptomunten) te “delven”. Je toestel raakt besmet wanneer je een website met een gehackte advertentie bezoekt: die advertentie kan een JavaScript-code bevatten die tot 80 % van je processorvermogen verbruikt. Vaak blijft cryptojacking onopgemerkt. Het enige merkbare effect is dat je computer een beetje of veel trager werkt en meer warmte produceert. Op cryptojackingtest.com kan je testen of je computer is besmet. Installeer een antivirusprogramma en een adblocker om deze dreiging te slim af te zijn.
- Aanvallen op slimme toestellen: Tegen het einde van 2020 zullen er meer dan 7 miljard IoT-toestellen zijn. Helaas staat de beveiliging van slimme toestellen nog niet helemaal op punt, zo bleek ook uit onderzoek van Test Aankoop. Hackers kunnen kwetsbaarheden misbruiken om toegang te krijgen tot je toestellen of zelfs je huis. Je wifinetwerk, accounts en toestellen van een sterk wachtwoord voorzien en ze up-to-date houden zijn onder meer noodzakelijk om hackers buiten te houden.