Beveilig je geheimen
Hou het voor jezelf
Doelstellingen
Privacyinstellingen aanpassen voor de onlinediensten die ze gebruiken.
Beslissingen nemen over het delen van informatie op de sites en services die ze gebruiken.
Begrijpen wat tweefactor- en tweestapsverificatie betekenen en wanneer je die moet gebruiken.
Even praten
Privacy staat gelijk aan veiligheid
Onlineprivacy en -beveiliging gaan hand in hand. De meeste apps en software bieden manieren om te bepalen welke informatie we delen en hoe.
Wanneer je een app of website gebruikt, zoek je naar een optie zoals ‘Mijn account’ of ‘Instellingen’. Hier vind je de privacy- en beveiligingsinstellingen waarmee je kan beslissen:
- Welke informatie zichtbaar is op je profiel.
- Wie berichten, foto’s, filmpjes of andere inhoud die je deelt, kan bekijken.
Door deze instellingen te leren gebruiken om je privacy te beschermen - en te onthouden ze up-to-date te houden - ben je zo veilig mogelijk online. Het is belangrijk te weten dat je ouders of voogd deze beslissing altijd samen met jou nemen
Activiteit
Verificatieopties
Ik heb mijn laptop aangesloten op het projectiescherm. Laten we naar de instellingenpagina van deze app gaan. Hier zie je de keuzemogelijkheden:
- Je paswoord wijzigen
- Waarschuwingen ontvangen als iemand probeert in te loggen bij je account vanaf een onbekend apparaat
- Je onlineprofiel maken, inclusief foto’s en filmpjes, alleen zichtbaar voor de door jou gekozen groepen familieleden en vrienden
- Tweefactorauthenticatie of tweestapsverificatie inschakelen
Aanvullende verificatieopties
Laten we het hebben over tweestaps- en tweefactorverificatie.
- Tweefactorverificatie: wanneer je je aanmeldt op je account, zijn er twee stappen nodig. Zo moet je bijvoorbeeld je paswoord invoeren EN ontvang je een code per sms die je binnen 10 minuten moet invoeren voordat ze vervalt.
- Twee-factorverificatie: dit systeem vereist twee soorten informatie om je aan te melden. Het kan bijvoorbeeld vragen om je normale paswoord en vingerafdruk.
Welke privacy- en beveiligingsinstellingen zijn geschikt voor jou? Dat is iets om te bespreken met je ouder of voogd. Maar vergeet niet dat de belangrijkste beveiligingsinstelling in je hoofd zit: jij neemt de belangrijkste beslissingen over hoeveel, wanneer en met wie je persoonlijke gegevens wilt delen.
Lessen
Een sterk, uniek paswoord voor elk van je belangrijke accounts kiezen, is een goede eerste stap. Nu moet je ze onthouden en ook beveiligen.
Je paswoorden opschrijven, is niet per se een slecht idee. Maar doe je dit, laat dan geen papiertje met je paswoorden rondslingeren, bijvoorbeeld op je computer of bureau. Beveilig de lijst en bescherm jezelf door hem ergens te verbergen.