5 tips om je kinderen veilig op sociale media te laten gaan
Vandaag, 8 februari is het Safer Internet Day. Zoals elk jaar worden kinderen en hun ouders op deze dag bewust gemaakt van de gevaren van het internet. Volgens commissaris Olivier Bogaert van de Federale Computer Crime Unit moeten we jongeren dringend leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen op sociale media zoals TikTok, waar ze enorm veel tijd doorbrengen.
Dit sociale netwerk voor het delen van video's is immers de favoriete app van tieners geworden. Sinds 2020 zit het gebruik van die app in de lift, in september vorig jaar bereikte ze zelfs de kaap van één miljard gebruikers. Het is wereldwijd ook de meest gedownloade app (games niet meegerekend). "Nu face-to-face interactie is verminderd, blijven jongeren vooral op een digitale manier in contact met hun vrienden”, verduidelijkt Olivier Bogaert. "Ze willen influencers worden en proberen daarom door zoveel mogelijk accounts gevolgd te worden. Maar dat is niet zonder risico."
Vijf tips voor ouders
Gezien het belang van sociale media in het dagelijks leven van tieners, doet Olivier Bogaert de volgende aanbevelingen aan ouders.
- Maak het profiel meer privé. Het is in het belang van je kind om de zichtbaarheid van zijn foto's, video's of andere interacties te beperken. "Standaard zullen ze dat niet doen, omdat ze op zoek zijn naar maximale zichtbaarheid", legt Olivier Bogaert uit. "Maar waar we niet bij stilstaan is dat hoe meer openbaar de video is, hoe meer hij kan worden gedownload, en dus gebruikt, door andere mensen, zonder dat wij daar iets aan kunnen doen.” Daarom is het belangrijk de privacy-instellingen te controleren en de zichtbaarheid van berichten te beperken tot vrienden, niet tot vrienden van vrienden: "zo houd je misbruik onder controle en heb je in geval van een datalek of ongewenst gedrag meer kans om na te gaan wie verantwoordelijk is”.
- Op TikTok: Afhankelijk van de leeftijd van het kind, zijn sommige opties al standaard uitgeschakeld. Ga naar Profiel > druk rechtsboven op de drie streepjes > Privacy. Je kunt het account instellen als Privéaccount of alles uitschakelen bij Je account aanbevelen aan anderen en bij Contacten synchroniseren. Verder naar beneden kun je Downloads, Reacties, Vermeldingen en Directe berichten uitschakelen.
- Op Facebook: Ga naar Instellingen > Profiel en taggen. Beperk hier elke optie, bij voorkeur tot “Vrienden” of “Alleen ik”. Schakel ook de mogelijkheid uit om gevonden te worden via zoekmachines.
- Beperk gerichte reclame. Aangezien adverteerders toegang hebben tot de "advertentie-ID" van je kind (net als tot dat van elke andere internetgebruiker), kunnen zij je kind advertenties tonen die zijn afgestemd op zijn interesses. Maar stel je voor dat een crimineel toegang heeft tot dezelfde informatie en als onderdeel van een phishingpoging je kind lokt met een gepersonaliseerde advertentie, zoals een nepwedstrijd voor een gegeerde smartphone, of een nepquiz over zijn favoriete serie... "Alle informatie die via je surfgedrag aan het licht komt, kan tegen je worden gebruikt", vat Olivier Bogaert samen. Daarom is het beter om gerichte reclame volledig uit te schakelen.
- Op TikTok: Ga naar Profiel > klik rechtsboven op de drie streepjes > Privacy > Personalisering van advertenties en deactiveer hier de enige optie.
- Op Facebook: Ga naar Instellingen > Advertenties > Advertentie-instellingen en schakel in elk submenu zo veel mogelijk opties uit.
- Zeg neen tegen "challenges". Dit zijn uitdagingen op sociale media die jongeren ertoe aanzetten een voorbeeld van gek of gevaarlijk gedrag te volgen en te filmen. Leer je kind dat het een onderscheid moet kunnen maken tussen wat goed en slecht is en dat de video, zelfs in een veilige omgeving, door anderen kan worden gebruikt om hem te kleineren, belachelijk te maken of te chanteren.
- Kijk uit met tweedehandsplatformen. Op Facebook en vele andere sites is het mogelijk om tweedehands producten te kopen en te verkopen. Je tiener moet zich bewust zijn van de risico's die verbonden zijn aan een transactie op afstand, die commissaris Bogaert in het algemeen afraadt. "Het is beter om de goederen persoonlijk te overhandigen, maar ontmoet elkaar op een openbare plaats, vergezeld door iemand. Vermijd zeker vreemde zaken zoals het ruilen van een code voor een prepaidkaart. En geef uiteraard nooit bankgegevens door.”
- Schakel ouderlijk toezicht in. Olivier Bogaert raadt sterk aan om dit te activeren in Android en iOS (we leggen hier uit hoe je dat precies instelt) zodat je een melding krijgt bij gevaarlijk gedrag: "je hoeft je kind niet te bespioneren, maar moet wel op elk moment de dialoog kunnen aangaan en risico’s kunnen inschatten, wat impliceert dat je op de hoogte moet zijn van wat je kind in het algemeen online doet”.
Blijf op de hoogte
Om op de hoogte te blijven van de nieuwste mogelijke dreigingen kan je de Safeonweb-app downloaden, die regelmatig waarschuwt voor malware en andere actuele gevaren.
Dit zal helpen om met kennis van zaken met je kinderen te praten. "Het avondeten is een goed moment om wat tips te geven", adviseert Olivier Bogaert. "Maak van de gelegenheid gebruik om te vertellen wat je via de app hebt vernomen. Het gaat er ook om preventief te handelen, net zoals je zegt links en rechts te kijken voordat je de weg oversteekt, of in de auto een gordel te dragen."