girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Tweedehandswebsites populair voor phishing

Oplichters vinden constant nieuwe manieren om naar jouw gegevens te vissen. Volgens de recente Barometer van de Informatiemaatschappij zijn onder meer tweedehandswebsites een populair platform geworden.

Dat werkt als volgt: oplichters doen zich voor als geïnteresseerde koper in een product dat je aanbiedt. Om zogenaamd zeker te zijn dat ze de juiste naam en rekeningnummer hebben, vragen ze aan jou om 1 eurocent over te maken. Om die cent te betalen krijg je een betalingslink doorgestuurd. Die link leidt echter naar een frauduleuze website waar je je bankgegevens moet invullen…

Kleine bedragen
Daarnaast verkiezen phishers tegenwoordig om op regelmatige basis kleine hoeveelheden geld te stelen in plaats van in een keer een groot bedrag. Als potentieel slachtoffer ontvang je dan namens een bank of andere instelling een bericht dat een link bevat naar een frauduleuze site waar je bankcodes worden opgevraagd en ontvreemd. De fraudeurs kunnen dan in jouw naam transacties verrichten.

8 miljoen euro
Dat hun creativiteit helaas vruchten afwerpt, wordt weerspiegeld in de cijfers: fraude via internetbankieren is in 2018 bijna verdrievoudigd ten opzichte van het jaar voordien. Goed voor een totaal gestolen bedrag van meer dan 8 miljoen euro!

Wat kun je hiertegen beginnen?
Gebruik steeds je gezond verstand. Dat je als verkoper bijvoorbeeld wordt gevraagd om eerst zelf een klein bedrag over te schrijven is geen normale gang van zaken. Vertrouw dergelijke verzoeken niet, klik niet zomaar op een link die je krijgt toegestuurd en geef in geen geval je bankgegevens in op een webformulier waarnaar je wordt doorverwezen.

Word je benaderd door een dergelijke “koper” via een tweedehandsplatform, meld dit dan via het meldpunt van de FOD Economie.

Een phishingmail ontvangen? Stuur hem door naar verdacht@safeonweb.be alvorens hem als spam te markeren en te verwijderen.