Europol-project helpt 4 miljoen ransomware-slachtoffers terugvechten
Het aantal ransomware-aanvallen is de afgelopen maanden enorm toegenomen volgens Europol. Met hun No More Ransom-project helpen ze slachtoffers terug te vechten tegen deze hardnekkige vorm van malware. In vier jaar tijd hebben meer dan 4 miljoen slachtoffers hun decryptietools gedownload en kon 632 miljoen dollar aan losgeld uit de zakken van criminelen worden gehouden.
Op de website nomoreransom.org kunnen slachtoffers versleutelde bestanden laten scannen om te bepalen om welke ransomware het gaat. Indien voorhanden stellen zij een sleutel ter beschikking om je bestanden weer vrij te krijgen. Ondertussen kunnen zo al 140 verschillende soorten ransomware ontcijferd worden.
Hoe kun je jezelf beschermen?
Nog niet voor alle vormen van ransomware is er echter een oplossing voorhanden. Het blijft dus belangrijk om je voorzorgen te nemen. Onze tips:
- Zorg dat je over meerdere back-ups beschikt en koppel je harde schijf telkens los van je computer tussen twee back-ups. Op die manier vermijd je dat eventuele ransomware je back-up ook versleutelt.
- Houd je software up-to-date door de nodige veiligheidsupdates te installeren en scan je computer regelmatig op virussen en andere malware.
- Klik niet zonder nadenken. Let bijzonder goed op met links en bijlagen en open ze nooit als je de afzender niet vertrouwt. -
- Download geen programma’s van verdachte bronnen.
Slachtoffer? Betaal nooit!
Betaal nooit losgeld als je slachtoffer bent. Surf naar nomoreransom.org om te kijken of er een sleutel ter beschikking is. Laat de ransomware verwijderen door een computerhersteller of probeer het zelf met behulp van een programma zoals Malwarebytes. Doe zeker ook aangifte bij de lokale politie en help zo toekomstige slachtoffers te voorkomen.