girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Cybersecurity maand: maak werk van back-ups en updates

De hele maand oktober staat in België en de rest van Europa in het teken van cyberveiligheid. En dat blijkt nodig: ons land staat in de globale cybersecurity index pas op de 27ste plaats, ver achter onze buurlanden.

Dat het beter kan met de “digitale gezondheid” van de Belg blijkt ook uit een recente bevraging van het Centrum voor Cybersecurity België (september 2018): 22% maakt nooit een back-up, 24% doet dat enkel in de cloud en 24% voert nooit tot zelden updates uit.

Het belang van back-ups en updates

Voor het CCB reden genoeg om aan de digitale gezondheid van de Belg te werken en het belang van back-ups en updates te benadrukken. Dat die een must zijn om je tegen dreigingen als ransomware en dergelijke te beschermen, kunnen wij alleen maar beamen.  

Houd hierbij zeker rekening met volgende vuistregels:

  • Maak meerdere back-ups volgens het 3-2-1 principe: zie dat je drie kopieën hebt van je bestanden waarvan je er twee thuis bewaart; bv. één op het toestel zelf (je computer, smartphone, tablet …), één op een externe harde schijf, en één kopie die je op een andere plek bewaart op een tweede externe harde schijf of in de cloud.
  • Update en scan! Houd je software up-to-date door de nodige veiligheidsupdates te installeren en scan je computer regelmatig op virussen en andere malware. Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte virusscanner? Raadpleeg de koopwijzer antivirussoftware van Test Aankoop.
  • Klik nooit onbezonnen op een link of bijlage in een e-mail. Een onverhoedse klik kan je niet alleen geld of persoonlijke informatie kosten, ook je bestanden lopen een groot risico. Let bijzonder goed op met bijlagen en open ze nooit als je de afzender niet vertrouwt. Controleer een link voordat je erop klikt door met je cursor boven de link te zweven, de bestemming verschijnt dan langs je cursor of onderaan je scherm. Gaat hij niet naar de officiële website of is het een verkorte link, dan is hij waarschijnlijk vals. Heb je een verdachte e-mail ontvangen, stuur hem dan door naar verdacht@safeonweb.be en markeer het bericht als spam alvorens het te verwijderen.

Test je digitale gezondheid

Wil je weten hoe het met je digitale gezondheid is gesteld en wat er eventueel beter kan? Doe de test en vergelijk je resultaat met de Digitale Gezondheidsindex.