Het internet biedt oneindig veel mogelijkheden, maar er zijn toch een paar dingen die je best vermijdt.
1. Leer je kinderen om gevaren te identificeren en risico’s te vermijden. Maak hen duidelijk dat ze net als in het echte leven niet met vreemden moeten praten of persoonlijke informatie geven.
2. Maak je kinderen duidelijk dat ze nooit met een online vriend mogen afspreken zonder jou er eerst van op de hoogte te brengen.
3. Leg hen uit hoe locatievoorzieningen werken en wat de risico’s zijn van het delen van hun locatie op sociale media. Raad hen aan deze optie uit te schakelen, tenzij ze hun gps nodig hebben voor navigatie.
4. Eens online, altijd online. Bespreek met je kinderen wat geschikt is om online te posten
of te delen en wat niet. Leg uit dat alles wat ze posten – commentaren of meningen – altijd zichtbaar blijft voor iedereen. Het internet onthoudt alles. Zelfs posts op apps zoals Snapchat, die maar enkele seconden zichtbaar zijn, kunnen opgeslagen en gedeeld worden door iemand die een screenshot neemt. Vertel hen dit: “Post geen foto’s op sociale media die je niet in een fotokader wil zien bij je grootmoeder”.
5. Leg hen uit dat je niet anoniem of beschermd bent omdat je online bent en dat ze nooit online mogen schrijven wat ze in het echte leven tegen niemand zouden zeggen. Spreek afhankelijk van hun leeftijd over illegale downloads, plagiaat, pornografie en stalking.